Du er nu ikke så tosset, Berta!

Af: Kirsten Mejlhede

Læseprøve

Beskrivelse

"Ingrid græder, da hun skal sige farvel til mor, der står med Simon på armen. Så giver mor sig også til at græde. Og Simon skriger i vilden sky og vil med Ingrid.
Det er mærkeligt, at far ikke skælder ud, synes Berta. I stedet for står han ud af lastbilen og lægger armen omkring Ingrid og trøster hende: Nu må du ikke græde mere. Du har fået en helt ny kommode. Og det er flinke folk, du skal være hos. Og du kommer jo hjem en gang om måneden, når du har fri!"

10-årige Berta er ked af, at hendes storesøster Ingrid skal ud at tjene. Men Berta er ikke bare ked af det, fordi hun kommer til at savne Ingrid. Hun er også træt af, at hun nu skal hjælpe mor med mange af de ting, Ingrid før tog sig af. Berta vil nemlig meget hellere ud og lave sjov og ballade! "Du er nu ikke så tosset, Berta!" er sidste bog i trilogien om Berta, der kommer fra en fattig, børnerig familie i midten af 1900-tallet. Bøgerne er meget velegnede til oplæsning. Den danske forfatter Kirsten Mejlhede Krog (f. 1925) er uddannet sygeplejerske med speciale i børnepsykiatri. Kirsten Mejlhede Krog har skrevet en lang række børne- og ungdomsbøger, hvoraf mange sætter fokus på børn, der på den ene eller den anden måde har det svært. På den måde hjælper Kirsten Melhede Krogs bøger med at bryde tabuer om for eksempel spiseforstyrrelser, udviklingshæmmede børn, mobning og psykiske lidelser hos børn.

Yderligere informationer