Amerikanske tænkere - William F. Buckley jr.

Af: Astrid Nonbo Andersen, Christian Olaf Christiansen, Morten Rønnelund (læst af)

Lytteprøve

Beskrivelse

WILLIAM F. BUCKLEY JR var amerikansk forfatter, grundlægger og redaktør af det konservative tidsskrift National Review, politisk organisator, samfundsdebattør, klummeskriver og tv-vært. Buckley jr. var en central skikkelse i skabelsen af en konservativ intellektuel bevægelse i USA efter Anden Verdenskrig. Buckleys bidrag til udviklingen af den amerikanske konservativisme bestod bl.a. af en fusion mellem konservative amerikanske værdier, antikommunisme og laissez faire-kapitalisme. Denne revitalisering af amerikansk konservativisme fik bl.a. stor indflydelse for den konservative præsidentkandidat Barry Goldwater og for præsident Ronald Reagan.

Amerikansk kultur og politik fylder meget i vores bevidsthed og i det danske mediebillede. Vi ved meget om det (populær)kulturelle Amerika, men det er de færreste af os, der ved særligt meget om de tænkere og tanker, der har formet den stormagt, der har så stor indflydelse på vores liv.

Amerikanske tænkere er en velformidlet introduktion til de tænkere og bevægelser, der har haft størst indflydelse på det amerikanske samfund og den konkrete politiske udvikling i landet de seneste 150 år. Nogle som f.eks. Martin Luther King, Richard Rorty og Ayn Rand er mere kendte i Danmark end andre, som f.eks. teologen Reinhold Niebuhr eller den afroamerikanske borgerrettighedsaktivist W.E.B. Du Bois, men tilsammen giver udvalget et unikt indblik i USA’s idémæssige traditioner, historie og kultur. Den vil give danskerne en langt mere dybdegående introduktion til og forståelse for f.eks. USA’s udenrigspolitik, for race- og slavespørgsmålet, for USA’s særlige ideologiske historie, hvor ’liberalisme’ og ’socialisme’ f.eks. betyder noget ganske andet end herhjemme og for den store betydning, som religion – ikke mindst kristendom – har i USA.

Udvalget af de 14 amerikanske tænkere (samt tea party- og occupy wallstreet-bevægelserne) er foretaget i kyndigt samråd med amerikanske idehistorikere og er skrevet af de absolut førende danske USA-eksperter som f.eks. Niels Bjerre-Poulsen, Carl Pedersen, Vibeke Schou-Tjalve og Casper Sylvest.

Redaktørerne Astrid Nonbo Andersen og Christian O. Christiansen, der begge er idéhistorikere, har forsynet bogen med en fyldig indledning, der introducerer til værket og centrale begreber som liberalisme, socialisme, republikanisme og andre væsentlige politiske tankestrømme i USA.

Yderligere informationer