Til Andrea

Af: Hans Lyngby Jepsen, Jørgen Weel (læst af)

Lytteprøve

Beskrivelse

Til Andrea er ganske vist Lyngby Jepsens egne erindringer, men fortiden spiller så stor en rolle for ham, at både hans forældre og bedsteforældre lever i bogen - også får den lille hans blev født eller kan huske.

I virkeligheden rækker bogen i tid fra Farmor Andreas fødsel i 1862 frem til 1930’erne. Geografisk bevæger vi os omkring Limfjorden, mest søndenfjords og i Aalborg, hvor forfatterens far blvier forstander på arbejdsanstalten. Lemmerne på anstalten spiller en stor rolle i bogen, og skildringen af dem er præget af Lyngby Jepsens tidligt vakte sociale engagement.

Centralt står dog skildringen af farmor Andrea, som får et smukt minde, af andre familiemedlemmer og af forældrene. Uden tilsyneladende aggressioner rummer bogen en rystende skildring af en drengs forhold til en hård mor.

Til Andrea er en første erindringsbog efterfulgt af De gode kvinder (1991), Sicilianske naboer (1996) og En dag er vi lige gamle (1997) og Mest imod (2000).

Det skrev anmelderne om Til Andrea:

Hans Lyngby Jepsens både usentimentale og bevægende erindringsbog rummer stærke kvindeportrætter af en elsket famor og en forhadt mor. - Jyllands-Posten

Lyngby Jepsen, når han er allerbedst ... hans oprigtige erindringsbog er barsk og sund læsning. - Politiken

Har den ærlighed, som er så hudløs, at man i portrættet af forældrenes ulykkelige ægteskab sidder og kommer i tanke om Bergman og Jens Kruuses erindringsbøger. - Århus Stiftstidende

Hans Lyngby Jepsen (1920-2001) har mere end 94 udgivelser bag sig. Hans voksede op blandt udstødte eksistenser på fattiggården i Aalborg, hvor faderen var inspektør. Her fik Hans Lyngby Jepsen tidligt stærke sociale indtryk, som sammen med byen, egnen og slægten kom til at præge hans forfatterskab.

Hans alsidige forfatterskab gav igennem mere end et halvt århundrede en stor læserskare en række værdifulde udgivelser, skønlitteratur såvel som faglitteratur. Han skrev spændingsromaner, noveller og debatbøger om blandt andet sportens idealer samt biografier og portrætter af de socialdemokratiske statsministre Thorvald Stauning og Anker Jørgensen. Dertil kom flere historiske romaner og egnsbeskrivelser fra så vidt forskellige egne som Nordjylland og Sicilien.Lyngby Jepsens spændende og mangfoldige forfatterskab gav ham flere priser og legater. Han er bl.a. hædret med Henrik Pontoppidans Mindefond, Adam Oehlenschläger Legatet, Søren Gyldendal-prisen, H.C. Andersen-Legatet og LO's Kulturpris.

Yderligere informationer

 • Lydbog

 • MP3 (pakket i ZIP-fil)

  MP3 (pakket i ZIP-fil)

 • Vandmærket

  Vandmærket

 • 6 timer 41 minutter

 • Lindhardt og Ringhof

 • 9788711396742

 • 25-12-1989

 • Biografier: generelle