Mit liv som hund

Af: Reidar Jönsson, Søren Vinterberg (oversætter)

Læseprøve

Beskrivelse

"Mit liv som hund" er fortællingen om drengen Ingemars barndom og ungdom i 1950'ernes Sverige. Ingemars mor er lungesyg, og hans far er stukket af hjemmefra. Sammen med moren og sin storebror lever Ingemar i en lille lejlighed, og forsøger at holde storebroderens ondskabsfulde drillerier og bekymringen for sin mor på afstand med galgenhumor og ukuelig optimisme.

Livet er bestemt ikke let for den indadvendte og eftertænksomme dreng, men han bekæmper ensomheden, ved at sammenligne sit liv med skæbner, som synes lang værre end hans egen - fx den russiske rumhund Lajka, der blev dømt til ensom rotation omkring jorden i al evighed.

Da moderens sygdom forværres bliver Ingemar sendt til Småland for at bo hos sin morbror og hans kone. Her møder han sit livs første kærlighed i pigen Saga, men han må samtidig kæmpe med pubertetens problemer og skyldfølelsen over at have forladt sin mor.

"Mit liv som hund" er både en humoristisk og tragisk fortælling om en ung drengs skæbne og spirende livsvisdom. Den er også et rammende tidsbillede fra 1950'ernes Sverige. Bogen blev filmatiseret 1985 og modtog i Danmark både en Robert og en Bodil, mens Hollywood tildelte den en Golden Globe, og to Oscar-nomineringer. Reidar Jönsson (f. 1944) er etableret forfatter og dramatiker i Sverige. Før han udgav sin første bog, var han i en periode til søs. Han fik sit store internationale gennembrud med "Mit liv som hund" i 1983, som blev en bestseller og filmatiseret i 1985. Efter denne succes var han i en årrække manusforfatter i Hollywood, men tog tilbage til Sverige i midten af 1990'erne.

Yderligere informationer