Lessing-perspektiver. Om Doris Lessings forfatterskab

Af: Jette Lundbo Levy

Læseprøve

Beskrivelse

"I forbindelse med "Den gyldne bog" siger Lessing, at nok skriver hun så dybtgående og oprigtigt, som hun kan, om bl.a. kvinders erfaringer med mænd. Men samtidig skriver hun også, som om kvinders kamp mod at blive betragtet som andenrangs mennesker var mindre betydningsfuld, end den faktisk måtte være i 60’erne og 70’erne. For at nå frem til totaliteten må hun foretage et brud med den faktiske og begrænsede virkelighed."

Jette Lundbo Levy dykker ned i Doris Lessings forfatterskab og diskuterer dets temaer og problemstillinger. Det er bl.a. "Den gyldne bog" og "Sommeren før mørket", der bliver brugt til at forstå Doris Lessings perspektiver på kvindelighed og andre tematikker. Jette Lundbo Levy drager paralleller til andre af 1900-tallets store kvindelige forfattere som Simone de Beauvoir og Virginia Woolf, der ligesom Lessing beskæftigede sig med problemstillingerne ved at være menneske og ikke mindst ved at være kvinde. Bogen udforsker bl.a. Lessings fremstilling af vold i barndommen, ægteskabets mange dilemmaer og kampen mellem det gode og det onde.

Bogen udkom første gang i 1982.

Jette Lundbo Levy (1940-2012) var dansk litteraturforsker og lektor ved Københavns Universitet. I 70'erne faldt hendes fokus på litterær kvindeforskning. Om dette emne har hun skrevet flere artikler og bøger heriblandt "De knuste spejle" (1976) og "Dobbeltblikket" (1980). Jette Lundbo Levy forskede blandt andet i kvindelige forfattere som Amalie Skram, Victoria Benedictsson, Doris Lessing og Kirsten Thorup. Hendes undersøgelse af kvindelige forfatterskaber her været et vigtigt bidrag til at forstå kvinders indre liv og vilkår i midten af det 20. århundrede.

Yderligere informationer