Lean og arbejdsmiljø - et dynamisk spændingsfelt

Af: Kasper Edwards, Anders Bojesen, Anders Paarup Nielsen

Læseprøve

BeskrivelseLean fører til ændringer i arbejdsmiljøet, hvilket kan få stor betydning for trivslen på en arbejdsplads.

Lean bliver først og fremmest opfattet som et værktøj, men implementeringen af lean kan have voldsomme konsekvenser for de mennesker, der fanges i spændingsfeltet mellem lean og arbejdsmiljø: Medarbejderne skal vænne sig til nye arbejdsformer og lære nye måder at samarbejde på, og lederne skal lede på andre måder, end de er vant til.

I dag er lean den dominerende tilgang til rationalisering og effektivisering. Lean og arbejdsmiljø tager udgangspunkt i en undersøgelse af 10 private og offentlige virksomheders erfaringer med lean; undersøgelsen gør det klart, at lean ikke blot er et simpelt værktøj, men leder til gennemgribende forandringer i medarbejdernes arbejdsliv. Samtidig forholder bogen sig til sammenhængen mellem lean og ledelse, medarbejderens rolle samt forandringsprocessen frem mod lean og kommer med anbefalinger til, hvordan virksomheden kan gribe kommunikationen om lean an, så et godt forløb bliver sikret – for medarbejderne, for lederne og for virksomheden.


"Der er i høj grad behov for en bog som denne, der forsøger at sætte en række forhold omkring lean på plads. Og det gør bogen forbilledligt, klart og veldokumenteret."

Steen Hildebrandt, professor og forfatter

"Lean er langt mere end bare en den direkte genvej til sorte tal på bundlinjen. Det er en lang og snørklet vej, som påvirker både den enkelte medarbejder, leder og hele organisationen. Med Lean og Arbejdsmiljø er det som at zoome ud og se turen fra oven. Et godt overblik over udfordringerne er nødvendigt for at komme i mål. Lean og Arbejdsmiljø bør derfor være obligatorisk læsning for alle, der står i spidsen for et lean-projekt eller arbejder som lean-konsulent."

Henrik Ørholst, konsulent og forfatter
Yderligere informationer

 • E-bog

 • EPUB (Reflowable)

  EPUB (Reflowable)

 • Vandmærket

  Vandmærket

 • 232

 • Lindhardt og Ringhof

 • 9788711417256

 • 02-11-2010

 • Ledelse og ledelsesteknikker