Konstantinopels fald

Af: Robert Crawley, Henning Goldbæk (oversætter)

Læseprøve

Beskrivelse

Det var det Herrens år 1453
Verdensbyen Konstantinopel markerede grænsen mellem Asien og Europa, mellem islam og kristendom. Striden mellem de to trosretninger havde allerede bølget frem og tilbage i århundreder. Nu skulle det endelige slag stå! Foran byens mure stod tyrkerne. Så langt øjet rakte, var der ikke andet at se end telte, vajende krigsfaner, kanoner og våbenføre mænd. Byens indbyggere og forsvarere så rædselsslagne til fra bymurene. Det var april måned.

"Midt på eftermiddagen så forsvarerne, hvordan tyrkerne nu samledes foran murene. Det var en smuk dag. Solen gik langsomt ned i vest. Ude på sletten begyndte de osmanniske styrker at stille op i regimenter, soldaterne var i bevægelse, de løftede krigsbannerne op og fyldte hori­sonten fra kyst til kyst. Fortroppen fortsatte med at fylde voldgravene, kanonerne blev flyttet så tæt på murene som muligt, og uden ophør blev der stablet enorme mængder af stormstiger og andet krigsmateriel op.

Sværd klirrede højt, når de ramte skjoldene, men var mere lydløse, når de skar luftrør over; pile borede sig ind i brystkasser, blykugler flåede ribben op, sten smadrede hjerneskaller – og midt i denne larm hørte man det langt værre virvar af menneskestemmer: bønner og kampråb, eder, opildnende råb, gråd og de såredes lave støn under dødskampen. Røg og støv drev i bølger over frontlinjen."

Fra Konstantinopels fald – Slaget mellem islam og Vesten

"Lad mig fortælle beretningen om Konstantinopels enorme lidel­ser og tab, som jeg har bevidnet på tæt hold med mine egne øjne."
Leonhard af Chios

Om Konstantinopels fald – slaget mellem islam og Vesten:
"En af de mest spændende, cliff-hanger­-­
historier i verdenshistorien, og i Roger Crowleys bog fortælles den virkelig godt."
– Sunday Telegraph

"Det lykkes Crowley at tilføje sin for­tæl­ling næsten neglebidende drama."
– The San Francisco Chronicle

"En levende og læseværdig redegør­else for belejringen … (Og) en fantastisk guide til, hvordan og hvorfor Istanbul blev en muslimsk by."
– Guardian

Roger Crowley
(1951-) er uddannet historiker fra Cambridge University. Han voksede op på Malta i en familie, hvor faderen var i flåden, og fik herved en tidlig interesse for middelhavsregionens kultur og historie. Crowley bor på landet i Gloucestershire, England, sammen med sin familie.

Yderligere informationer