Kold, sød, stærk og brændende: Brændevin i Norden

Af: Hans Lyngby Jepsen

Læseprøve

Beskrivelse

"Kold, sød, stærk og brændende" af forfatter Hans Lyngby Jepsen er fortællingen om brændevinens udbredelse og historie i Norden.

Brændevinen kom først til Europas nordlige egne i 1600-tallet og blev hurtigt udbredt. Sidenhen blev den sågar også en magtfaktor, der kunne bruges af magthaverne til at bestikke og styre folket – eller få folket til at styrte magthaverne, hvis denne brændende drik blev dem nægtet.

Bogen følger tiden fra 1600-tallet og helt frem til det 20. århundrede.

Læs også Hans Lyngby Jepsens bog "Brændevin, bjelsk og bitter", der giver tips til, hvordan man krydrer sin butiksindkøbte brændevin.

Hans Lyngby Jepsen (1920-2001) var en dansk skønlitterær forfatter. Hans Lyngby Jepsen blev født på en fattiggård i Aalborg, hvor hans far var forstander. Han flyttede fra byen efter studentereksamen for at studere på Polyteknisk Læreanstalt i København. Hans Lyngby Jepsen debuterede i 1943 med en novelle i Politiken, i 1945 udkom hans første novellesamling og i 1946 debuterede han som romanforfatter.

I perioden 1964-88 boede han på Sicilien. Øen, dens folk og landskaber blev en stor inspirationskilde for forfatteren, der med kærlig humor og den fremmedes distance skildrede dette særegne folkefærd. Efter 1988 boede Hans Lyngby Jepsen henholdsvis i København, på Frederiksberg og i Nordjylland.

Hans Lyngby Jepsen bestred indflydelsesrige poster i både Dansk Forfatterforening og Danske Skønlitterære Forfattere, og var i det hele taget en kendt og anerkendt skikkelse i det litterære landskab.

Yderligere informationer