Jernvognen

Af: Stein Riverton, Thomas Knuth-Winterfeldt (læst af)

Lytteprøve

Beskrivelse

"Jernvognen" er en milepæl i nordisk kriminallitteratur. Da den udkom i 1909 blev den set som en direkte reaktion på Arthur Conan Doyles succesfulde "The Hound of the Baskervilles", men hvor Sherlock Holmes-historien søger tilbage til den gotiske tradition, arbejder "Jernvognen" sig frem mod modernismen ved at lade aktørernes psykiske tilstand spille en stor rolle i både landskab og fortælling.
Romanen begynder, da en mand findes myrdet på en idyllisk norsk ferieø. Den lokale befolkning forbinder mordet med et gammelt sagn om en jernvogn, der kører over den øde slette og varsler død med sine raslende kæder. Da den excentriske detektiv Asbjørn Krag ankommer til øen, inddrages bogens navnløse fortæller i opklaringen, men de mange forfærdelige hændelser er hårde ved den unge mands nerver, og snart føler han sig forfulgt, mens verden omkring ham ramler sammen, og alt leder frem mod en dramatisk afsløring af morderens identitet.

"Jernvognen er en bagatel, men en smuk bagatel. Handlingen finder sted i en sommeridyl i Oslofjorden, en idyl der etableres, for derefter grundigt og vellystigt at smadres. Det er en slags Hamsun møder Conan Doyle møder Dostojevskij." – Kim Leine

"En perfekt balanse mellom elementene, så vel som språklig mesterskap gjør dette til en av ikke bare Norges, men verdens beste kriminalromaner ... en psykolgisk grøsser, forkledd som detektivroman, med ett ben i tradisjonen fra skrekkens Poe og det andre i en moderne verden." – Nils Nordberg, Dagbladet Stein Riverton er et pseudonym for den norske forfatter Sven Elvestad (1884-1934). Trods et forholdsvis kort liv formåede han at udgive 98 romaner, de fleste detektivromaner udgivet under Riverton-pseudonymet. Mange af romanerne i den store produktion er kulørte metervarer, men en håndfuld er originale, overraskende og fantastiske kriminalromaner, der placerer Riverton som den største kriminalforfatter i Norden i den første halvdel af det tyvende århundrede.

Yderligere informationer