Græs

Af: Johannes Jørgensen

Læseprøve

Beskrivelse

"Men for den, der kunde have været som Blomsten, der kun døer for at sætte Frugt, er det bittert at være bleven som Græsset - Græsset, der grønnes og gror og visner, unyttigt og goldt ...

To noveller om at finde mening med livet og om at stræbe efter mere end blot almindelig eksistens. Novellesamlingen indeholder "Græs" og "Den hvide dør".

Forfatteren Johannes Jørgensen (1866-1956) blev født i Svendborg. Han flyttede til København og senere til udlandet, men vendte hjem til fødebyen som kendt forfatter af store rejseberetninger, digte og særligt helgenbiografier. Johannes Jørgensen konverterede til katolicismen og er især i Italien kendt for sin biografi om Frans af Assisi. I sin samtid var Jørgensen anerkendt som digter og symbolist ligesom hans samtidige Viggo Stuckenberg og Sophus Claussen, mens det kom til store offentlige konfrontationer mellem Claussen og Jørgensen i diskussionen af, hvad symbolismen er og rummer. Jørgensens religiøse etos kom på tværs af Claussens poetik. Et hovedtema i katolske Jørgensens omfattende forfatterskab er menneskets splittelse mellem kønsdriften og higen efter Gud og evigheden.

Yderligere informationer