Familien Rask - Bind 2

Af: Vilhelm Moberg, Ebba Grünbaum (oversætter)

Læseprøve

Beskrivelse

Romanen "Familien Rask" fra 1927 blev Vilhelm Mobergs gennembrudsværk. Den foregår i 1800-tallets Sverige ved Småland, hvor den fattige dreng Gustav vokser op. Som ung kommer Gustav i millitæret og får soldaternavnet Rask. Vi følger både hans tilværelse som soldat og hans forhold til kæresten Ida, der også kommer fra små kår. Ida og Gustav gifter sig, og sammen kæmper de for at få det bedste ud af dagliglivet og det lille stykke jord, de råder over. Det er svært at mætte de mange børn, de efterhånden får sammen.

Det er både en gribende fortælling om mennesker, der kæmper for at få en bedre tilværelse, og et portræt af, hvordan livet faktisk var for mange i Sverige i 1800-tallet. I 1970'erne blev romanen fortolket i en populær svensk TV-serie.

Tobindsværket om "Familien Rask" er historien om en soldaterfamilie i slutningen af 1800-tallet. Vilhelm Moberg fortæller med hjertevarme om årets gang på den lille soldaterlod, og beskriver den fattige families hverdag i både sorg og glæde, lyst og nød. Vilhelm Moberg (1898-1973) var en svensk forfatter, dramatiker og journalist. I dag er han bedst kendt for sin serie "Udvandrerne", der blev til i årene 1949-59. I Vilhelm Mobergs forfatterskab er den lille mand ofte helten, og Mobergs historier er typisk fortalt fra jævne menneskers perspektiv. Det var med til at gøre ham til en meget folkekær forfatter. I 1973 tog Vilhelm Moberg sit eget liv som følge af en langvarig depression.

Yderligere informationer