Faldskærmschefen: Flemming B. Muus - helt og skurk

Af: Sven Ove Gade, Steen Heinsen (læst af)

Lytteprøve

Beskrivelse

Biografi om den spraglede og kontroversielle danske modstandsmand, faldskærmschef og forfatter Flemming B. Muus.

Allerede som 25-årig kom Flemming B. Muus i uføre, da hans familie forviste ham til Liberia, efter at han var blevet grebet i at forfalske checks. I Liberia modtog Muus nyheden om besættelsen af Danmark, og han søgte straks at melde sig i allieret tjeneste, men nåede først i april 1942 frem til England efter en dramatisk tur, der omfattede en syvdages kanorejse og et transportskib, der blev sænket ud for Irlands kyst. Samlet op af en britisk destroyer nåede han England, hvor Muus blev rekrutteret af Special Operations Executive (SOE).

Efter endt træning blev han udpeget som leder af SOEs arbejde i Danmark, og 11. marts 1943 nedkastet syd for Nibe. Hans instruks lød på at organisere våbenmodtagelser i Jylland. I København, fik han kontakt til modstandsbevægelsens og de politiske inderkredse og gjorde et uvurderligt arbejde for at gøre Danmark frit.

I december 1944 blev Muus kaldt til London, hvor han blev tilbageholdt, sigtet for undersleb. Resten af krigen hang anklagen over ham, indtil han i 1946 blev dømt for bedrageri mod den modstandsbevægelse, som han havde kæmpet for under krigen. Efter få måneder blev han benådet og rejste til Sydafrika, hvor han blev ansat i en guldmine.

I 1949 vendte han hjem til Danmark, hvor han frem til sin død i 1982 ernærede sig som forfatter til en række drengebøger og til bestsellere baseret på sit eget liv.

"Det er ganske enkelt fornem journalistik i litterær aftapning."
- 5 stjerner, Jyllands-Posten

"Sven Ove Gade har held til at sammenfatte den uventede helts liv, så det vækker interesse. For som altid er de mest fascinerende skikkelser de dobbelttydige, der viser os menneskets sammensathed. Var han helt eller skurk? Begge dele."
- 4 stjerner, Bent Blüdnikow, Berlingske

Yderligere informationer