Den gode soldat

Af: Ford Madox Ford, Karen Meldsted (oversætter)

Læseprøve

Beskrivelse

Klassiker. „DETTE ER DEN SØRGELIGSTE HISTORIE, JEG NOGEN SINDE HAR HØRT." Således begynder Ford Madox Ford sin berømte klassiker Den gode soldat. En sørgelig historie; men det er også en fremragende skildring af lidenskabernes spil i et miljø, hvor konventioner, etikette og sociale ambitioner lægger et stramt diktat ned over menneskelivet. I ni år har John og Florence Dowell tilbragt deres somre på et mondænt kursted i Bad Nauheim. Her har de sluttet venskab med ægteparret Ashburnham – et på overfladen distingveret og velfungerende engelsk par, som dog i virkeligheden har voldsomme problemer. I kampen for at bevare ægteskabet, og facaden, tager de alle midler i brug – også andre mennesker. Snart bliver også John og Florence involveret i dette spil, og tæppet kan gå op for sidste akt af den ashburnhamske tragedie.
Den gode soldat udkom oprindelig i 1915. Den er sidenhen havnet på både Modern Library's 100 Best Novels, The Observer's 100 Greatest Novels of All Time, og The Guardian's 1000 novels everyone must read.


FORD MADOX FORD (1873-1939) blev født ind i en tyskengelsk kunstnerslægt, der blandt andet talte maleren Ford Madox Brown og musikkritikeren Francis Hueffer. Ford førte arven videre og figurerede livet igennem i det internationale kunstnermiljø. Han var medstifter af de betydningsfulde litteraturtidsskrifter The English Review og The Transatlantic Review, arbejdede tæt sammen med forfattervennen Joseph Conrad og blev endvidere i 1920’erne en del af den kreds af modernistiske forfattere, der samlede sig omkring Gertrude Stein i Paris.
Ford var uhyre produktiv og nåede at udsende mere end 80 bøger. Foruden hovedværket Den gode soldat kan bl.a. nævnes den succesrige romancyklus Parade’s End (1924-28), der trækker på Fords egne erfaringer fra 1. Verdenskrig.

Yderligere informationer