Bondekunstneren

Af: Carl Muusmann

Læseprøve

Beskrivelse

"Bondekunstneren" er historien om journalisten Holm og hans gode ven Falk, der i ungdomsårene tager til Paris. Falk, som er en lovende billedkunstner, bliver forelsket i den mystiske frøken Graa. Men kærlighedsaffæren ender med at knuse Falks hjerte. Alligevel slår han sig ned i Paris, hvorimod Holm vender hjem til Danmark. Holm savner dog både sin ven og Paris og tager efter 5 år tilbage til byen. Falk er imidlertid blevet gift og har fået barn. Men selv om han lever i et lykkeligt ægteskab, kan han alligevel ikke slippe frk. Graa af sine tanker.

Carl Muusmann (1863-1936) var en dansk forfatter og journalist. Han blev født i Slesvig men flyttede i sin barndom til Roskilde og sidenhen til København. Carl Muusmann arbejde som journalist ved forskellige aviser og dagblade. Blandt andet Berlingske Tidende og Nationaltidende.

Han debuterede med novellesamlingen "Forfløjne Pile" i 1887, der blev efterfulgt af en række romaner. Carl Muusmann blev særlig kendt for sine kriminalromaner, hvor han var noget af en pioner. Kriminalromanen "Fange no. 113" fra 1903 blev brugt som udgangspunkt for Carl Th. Dreyers stumfilm med samme navn.

Carl Muusmann prøvede også kræfter med science fiction genren i "Nordpolens hemmelighed" fra 1908, der blev godt modtaget i sin samtid. I 1924 kunne Carl Muusmann også bryste sig af titlen som dramatiker, da Det Ny Teater opførte folkekomedien "De grønne Drenge", som han havde skrevet.

I 1933 blev Carl Muusmann slået til Ridder af Dannebrog.

Yderligere informationer