Big Bill

Af: Martin Lund, Martin Lund (læst af)

Lytteprøve

Beskrivelse

"»We yanks and Danes are proud of Bill, and one of them am I.« Sådan lød det i et telegram fra den amerikanske præsident Truman til »Big Bill Knudsen«. Telegrammet blev læst op den 21. juni 1945, da hele Detroit hyldede deres berømte bysbarn. Anden Verdenskrig var slut, og Knudsen, der havde stået i spidsen for USA’s oprustningsprogram, høstede velfortjent hæder – ikke bare i Detroit men i hele USA. Hans bidrag til de allieredes sejr er blandt historikere formuleret som, at han personligt afkortede krigen med mange måneder og i kraft af sin organisering af den amerikanske krigsindustri medvirkede til, at tusindvis af menneskeliv blev sparet.

William Signius Knudsen kom i 1900, 20 år gammel, til USA med 18 dollars på lommen. Han startede som nitter. Få år senere var Knudsen leder af en fabrik for cykeldele i Buffalo. Som 43-årig var han efter en imponerende karriere hos Ford Motors blevet Henry Fords højre hånd. 54 år gammel blev han præsident for verdens største virksomhed, General Motors, et job, som han vinkede farvel til, da præsiden Roosevelt i 1940 kaldte ham til Washington for at indtræde som leder af Office of Production Management og medlem af National Defense Advisory Commission. Med en 7. klasses eksamen og absolut ingen erfaring inden for militær blev han desuden som den eneste dansker nogensinde også trestjernet amerikansk general.

Dette er overskrifterne. Bag dem udfolder sig en helt fantastisk historie om en næsten glemt dansker, der overgik selv den vildeste amerikanske drøm. Og hvis eneste minde i Danmark er en mindeplade på Østerbro.


Bogen blev oprindeligt udgivet i 2019
**** Velskrevet ... Knudsens historie er virkelig fantastisk, og den gør læseren i godt humør. – Kristelig Dagblad

Gennemresearchet, har et utal af noter og er solidt skrevet – Weekendavisen

**** En bog man læser med stor fornøjelse. – Berlingske T.

****** En grundig bog, fuld af detaljer men letlæst alligevel. En bog hvor man kommer helt tæt på en af Danmarks allerstørste og med totalt uret glemte sønner. – danmarksbloggen.dk

Velskrevet og spændende ... man kan kun håbe, at Knudsens liv nu bliver mere kendt. – DBC Medier

et stort antal fodnoter, som giver mulighed for mange flere detaljer og uddybende kommentarer. I det hele taget går Lund i dybden med sin argumentation og med sine mange gode citater. – viaretro.dk

Martin Lund (f. 1963) er fotograf, journalist og tv-producer. Han har forsket i Knudsens liv i mere end 10 år, besøgt og interviewet Knudsens amerikanske efterkommere og været i stort set samtlige arkiver i USA, der gemmer på dokumenter om William S. Knudsen.

Yderligere informationer