Bagerbørn

Af: Ditte Cederstrand

Læseprøve

Beskrivelse

"Bagerbørn" er historien om en brydningstid. Ingeniør Fenskov er en arbejdsom og samvittighedsfuld patriark, der altid har troet fuldt og fast på familiens enhed og traditionernes orden. Men den amerikanske beat-kultur kommer til Danmark og slår rod i Fenskovs søn, Kurt, der heller vil gå i hundene end at leve borgerskabets pæne liv. Søsteren Marianne viger fra at tage opgøret med sin far og vender sig i stedet mod den klassiske kvinderolle, hvor hun dels er underkastet manden, dels sættes på en piedestal.

Lillesøsteren Rie forelsker sig i en græsk arbejder og lader intet stå i vejen for kærligheden – ej heller dyrebare venskaber.

Ditte Cederstrand (1915-1984) var dansk forfatter. Hun voksede op i Hellerup og uddannede sig blandt andet til korrespondent ved Handelshøjskolen. Ditte Cederstrand flyttede til Tyskland i 1938 og oplevede rædslerne ved det nazistiske regime og krigen på nærmeste hold. I 1944 rejste hun tilbage til Danmark og kort efter begyndte hendes politiske engagement at blomstre. Cederstrands kommunistiske overbevisninger prægede i høj forfatterskabet, og hun er således også mest kendt for serien om "De uspurgtes historie" - et værk i syv bind, som handler om arbejdernes vilkår og historie. Ditte Cederstrand var stærkt influeret af forfattere såsom Martin Andersen Nexø, Hans Kirk og Hans Scherfig.

Ditte Cederstrand opnåede at modtage Statens Kunstfonds livsvarige ydelse i 1979 samt et stort antal priser og øvrige hædersbevisninger for sit forfatterskab.Yderligere informationer