Altings begyndelse

Af: Karolina Ramqvist, Josefine Graakjær Nielsen (læst af), Sidsel Falsig Pedersen (oversætter)

Lytteprøve

Beskrivelse

Alle vil have en ung pige ...

Ramqvists nye roman handler om en ung piges oplevelser i 1990’ernes Stockholm. Hovedpersonen Saga går på gymnasiet og befinder sig ved Altings begyndelse. Usikker og famlende mellem sin mors kvindekampsgeneration og mobiltelefoner, hæsblæsende girl-power og individualisme.  
En ny feminisme, idealer og værdier trækker i forskellige retninger. Frigørelsesprojektet har hun fået ind med modermælken, spørgsmålet er, hvordan hun skal gøre det i praksis?

Saga skammer sig over, at hun tænker på mænd hele tiden. Men hvordan "tager man for sig", som hendes mors opfordring lyder. Af sex for eksempel? Og hvordan ser forskellen ud mellem frit at udleve sine seksuelle behov og at blive udnyttet? Mærker nogen, at der er en forskel? Hvordan bliver man kvinde, og hvordan håndterer man kvindelighed og seksualitet? Hvad er der tilbage efter 70’ernes kvindekamp?

Sammen med veninden Pauline kaster Saga sig ud i nattelivet og den nye klubscene, som vokser frem i Stockholm. Hun skriver navnene på de mænd, hun har sex med, ned på en liste over sine erobringer. Nedlægger alt fra småvildt til kulturlivets mest eftertragtede hanner. Ofte tyve år ældre, gifte mænd.

Alle vil have en ung pige. Saga indleder et forhold til den dobbelt så gamle Victor. Hun er vanvittigt forelsket, han er ligeglad. Ringer bare efter hende, "som man ringer efter en pizza". Deres hemmelige forhold står på gennem flere år. Men i takt med at Victors stjerne daler, og Sagas stiger, ændres magtforholdet.

LEKTØRUDTALELSE
"Glimrende litterær læseoplevelse for alle aldre. Det er en stærk roman om kvindesyn, seksualitet og frigørelse ... Ramqvist er journalist og har ligesom hovedpersonen Saga været en markant stemme i samfundsdebatten. Romanen her blev i Sverige nomineret til en pris. Velskrevet gennemtænkt roman, der sætter spørgsmålstegn ved feminismen og dens værdier. Man føler sympati for denne Saga og de ting, der sker omkring hende." - Lektør: Stine Grabas

Karolina Ramqvist (f. 1976) er journalist og forfatter. Hun har længe været en markant stemme i samfundsdebatten i Sverige. Som ganske ung var hun redaktør på den stærkt omdebatterede nyfeministiske antologi Fisseflokken. På dansk udkom hendes prisbelønnede debutroman Hans pige i 2010.

Yderligere informationer