A.P. Rosell, direktør - Bind 2

Af: Vilhelm Moberg, Michael Tejn (oversætter)

Læseprøve

Beskrivelse

Direktøren i den svenske provinsby Allmänninges sparekasse hedder A.P. Rossell. Han er den store mand i byen, og ud over arbejdet i sparekassen har han indtil flere kommunale hverv. På hans initiativ blomstrer byen og dens forretningsliv, og det er der mange – ikke mindst direktør A.P. Rossell selv – der nyder godt af.
Men da A.P. Rossell bedrager banken for 120.000 kroner for at dække nogle aktietab, truer det hans magtposition, og afsløringen får katastrofale følger for hele Allmänninge.

"Direktør A.P. Rossell" er en både spændende og satirisk skildring af Sverige, som det så ud i 1930’erne. Vilhelm Moberg (1898-1973) var en svensk forfatter, der i dag er bedst kendt for sin serie om "Udvandrerne", der blev til i årene 1949-59. I Vilhelm Mobergs forfatterskab var det ofte den lille mand, der var helten, og historien blev fortrinsvis fremstillet fra folkets perspektiv, hvilket af samme grund gjorde ham til en meget folkekær forfatter. Han var i øvrigt udtalt republikaner og var en af Olof Palmes største kritikere fra venstrefløjen. I 1973 tog Vilhelm Moberg sit eget liv som følge af en langvarig depression.

Yderligere informationer